“Food for Thought” at UAE Pavilion Milan Expo

“Food for Thought” at UAE Pavilion Milan Expo 2015. The national pavilion for the United Arab Emirates occupies a large site close to the center of the Milan Expo and is accessed via its main circulation axis, the decumanus.

” Food for Thought ” at UAE Pavilion Milan Expo 2015

Project Description From the desk of an Architect :

The national pavilion for the United Arab Emirates occupies a large site close to the center of the Milan Expo. and is accessed via its main circulation axis, the decumanus. From here, visitors are drawn into the mouth of a canyon-like space. defined by two undulating 12-metre-high walls.

Influenced by ancient planning principles. the UAE pavilion interior evokes the narrow pedestrian streets. And courtyards of the traditional desert city, and its contemporary reinterpretation in the sustainable Masdar masterplan.

The high walls continue through the 140 metre site in a series of parallel waves, unifying the visitor spaces within a dynamic formal language designed to convey the ridges and texture of sand dunes.

uae pavilion milan expo 2015,

A ramp leads gently upwards from the entrance towards the auditorium.

Along this route, the irrigation aqueducts that have historically supported agriculture in the region are introduced in digital form.  The path leads to a state-of-the-art auditorium, contained within a drum at the heart of the site.

After the screening, visitors follow a route through further interactive displays and digital talks, including a special exhibit celebrating Dubai as host city for the 2020 Expo. The pavilion responds to the Milan Expo’s theme of ‘feeding the planet’ by integrating a variety of dining options around the theme of modern Emirati food.

The exhibition trail culminates in a green oasis leading into a ground level cafe, with a formal restaurant on the first floor and a hospitality roof terrace on top.

uae pavilion milan expo 2015,

Conveying a unique sense of place, the landscaping around the uae pavilion is designed to evoke the UAE’s terrain and flora. while the texture of the walls derives from a scan of dunes and represents the different shades of sand across the Emirates.

The design targets LEED ‘Platinum’ through a combination of passive principles and active techniques, from capturing rainwater on the roof garden to integrating photovoltaic cells. Most significantly, the building is designed to be recycled.

 

uae pavilion milan expo 2015,

The GRC wall panels are supported by a steel frame, which can be easily demounted and reconstructed for the pavilion’s eventual relocation in the UAE.

One Response

  1. Raman Arora

Add Comment