NATA Aesthetic Sensitivity Model Paper Part 2 with Answer

NATA Aesthetic Sensitivity Model Paper Part 2. Note: These questions are the collections of student’s contributions from different forums & websites.

National Aptitude Test in Architecture

  • PART – A
  • 40 Questions
  • MARKS : 100
  • TIME: Maximum one Hour

1. Identify the top view of the object

(a) A (b) B (c) C (d) D


2. His train ———— to Rotterdam at 6 pm sharp

(a) departs (b) deserts (c)exits (d) goes


3. Identify the given image

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings,

(a) Minaret of Medan’s Grand Mosque

(b) Minaret of Great Mosque of Kairouan

(c) Minaret of National Mosque of Malaysia

(d) The Ghawanima Minaret


4. “Form follows function” said by

(a) Frank Owen gehry

(b) F.L.Wright

(c) Louis Sullivan

(d) Louis Khan


5. The depression in the brick is called as:

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings,

(a) bin (b) frog (c) duct (d) smug


6. The dome of rashtrapati bhawan is influenced by:

(a)Gurdwara (b)temple (c)mosque (d)stupa


7. Identify the given material:

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings,

(a) Cement blocks

(b) concrete bricks

(c) Plastered clay tiles

(d) fly ash bricks


8. The colour of pure cement is

(a)Blackish white (b)Black (c)Brown (d)Grey


9. Pennzoil place was designed by?

(a)frank furness

(b)bernini

(c)johnson\burgee

(d) georgebergstrom


10. Count the no of triangles in the given image:

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings,

(a)14

(b)13

(c)12

(d)15


11. Identify the series which follows next:

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings,

(a) A (b) B (c) C (d) D


12. A particle has two velocity v1 andv2 .its resultant velocity is equal to v1 in magnitude. The angle which the new resultant makes with v2 when v1 is doubled is:

(a)180` (b)90` (c)120` (d)60`


13. You have to ____ smoking because it’s not good for you.

(a)leave (b)quit (c)abandon (d)give up


14. Identify the give image:

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings,

(a) Jodhpur

(b) Benaras

(c) Rameshwaram

(d) Allahabad


15. How many pillars are there in Parliament house?

(a)122 (b)136 (c) 144 (d)142


16. Identify the type of staircase

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings,

(a) spiral staircase

(b) helical staircase

(c) dogglegged staircase

(d)none of these


17. Give the full form of P.C.C

(a) Pure cement concrete

(b) Plain cement concrete

(c) Packed cement concrete

(d)None of the above


18. To which style does Taj Mahal belongs to:

(a)Hindu style

(b) Islamic style

(c) Christanic style

(d)None of these


19. Identify the given type of brick bonding:

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings,

(a) English bond

(b) Flemish bond

(c) Rat trap Bond

(d) Dutch bond


20. What follows next?

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings,

(a) A (b) B (c) C (d) D


21. Which of the following country has the maximum number of tall buildings?

(a) India (b) China (c) Malaysia (d) Pakisthan


22. Which one of the answer figure shows the correct view of the 3-d problem figure after the problem figure opened up.

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings,

(a) A (b) B (c) C (d) D


23. Which city is known as pink city

(a)delhi (b)jaipur (c)joudhpur (d)rajastha


24. Meenaskhiamman temple consist of how many pillars?

(a)999 (b)1001 (c)1000 (d)500


25. Ribbon building bleongs to which style?

(a)Hindu style

(B)Islamic style

(c)Gothic style

(d)Indo sarscenic style


26. The value of sin6` sin42` sin66` sin78` is

(a)1\15 (b)1\16 (c)1\13 (d)1\14


27. Which is known as the temple town of Tamilnadu?

(a) kanchipuram

(b)Madurai

(c)srirangam

(d)kumbakkonam


28. Who is not an architect among the following?

(a) Laurie baker

(b) Michalangelo

(c) Philiph johnson

(d) Alvar alto


29. How many petals are there in lotus temple?

(a)8 (b)6 (c) 5 (d)7


30. The grand Indian Golden temple located at

(a)Vellore

(b)amristar

(c)mumbai

(d)none of these


31. Acoustics denotes

(a)water proof (b)sound proof (c)air proof (d)none of the above


32. The green building rating system of India is known as

(a) LEED (b) GRIHA (c) BREAM (d) SEED


33. Which of the following architect does many fluidic building types?

(a) Zaha Hadid

(b) Charles correa

(c) Le corbusier

(d) Raj rewal


34. Count the number of surface in view given below.

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings,

(a) 10

(b) 13

(c) 12

(d) 9


35. An accurate clock shows 8’o clock in the morning.through how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2’o clock in the afternoon?

(a)144` (b)150` (c)168` (d)180`


36. A person crosses 600m long street in 5 min.what is his speed in km per hour

(a)3.6 (b)7.2 (c) 8.4 (d)10


37. External wall thickness of a building is

(a)6’’ (b)2.5’’ (c)9’’ (d)8’’


38. Vaulted semi circular or polygonal end of a chapel is

(a) apse (b)arcade (c)apron (d)aisel


39. Group of column is termed as

(a)pillars (b) collonades (c)column sets (d)None of the


40. The ratio of the width of our national flag to its length is

(a)3:5 (b)2:4 (c)2:3 (d)3:4


Know more about NATA Exams:


Aesthetic Sensitivity Model Paper Part 2 Answers:

1 A, 2 A, 3 B, 4 C, 5 B, 6 D, 7 D, 8 C, 9 C, 10 B,

11 C, 12 B, 13 C, 14 B, 15 C, 16 A, 17 B, 18 B, 19 C, 20 B,

21 B, 22 A, 23 B, 24 C, 25 D, 26 B, 27 B, 28 B, 29 D, 30 B,

31 B, 32 B, 33 A, 34 B, 35 D, 36 B, 37 C, 38 A, 39 B, 40 C.