NATA Aesthetic Sensitivity Model Paper Part 3 with Answer

NATA Aesthetic Sensitivity Model Paper Part 2. Note: These questions are the collections of student’s contributions from different forums & websites.

National Aptitude Test in Architecture

  • PART – A
  • 40 Questions
  • MARKS : 100
  • TIME: Maximum one Hour

1. An horizontal supporting crosspiece over an opening is called:

(a) lattice   (b )lintel (c) lancet   (d) leader


2. Identify the given Material image:

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings, NATA study materials,

(a) Cement blocks

(b) Granite blocks

(c) Concrete blocks

(d) Sandstone blocks


3. Identify the top view from the given figure:

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings, NATA study materials,

(a)  A (b) B (c) C (d) D


4. Count the no of surface in the figure given below:

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings, NATA study materials,

(a)10 (b)13 (c)15 (d)14


5. Carpenter: saw

(a) Stenography: typist

(b) Painter: brush

(c) Lawyer: brief

(d )Runner: sneakers


6. One ticket is selected at random from 50 tickets numbered 00,01,02,03…..49. Then the probability that the sum of digits on the selected ticket is 8, given that the product of these digits is zero, equals?

(a)1\14 (b)1\7 (c)5\14 (d)1\50


7. The biggest Hindu temple in India?

(a) Maduraimeenakshi temple

(b) Srirangam temple

(c) Konark sun temple

(d) Thanjai periyakoil


8. Give the full form of D.P.C

(a) Dry proof concrete

(b)Ramp proof concrete

(c)Damp proof concrete

(d)None


9. A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

(a)120 meters (b)240 meters (c)324 meters (d)150 meters


10. When paper is opened up what will be the image:

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings, NATA study materials,

(a)  A(a)

(b) B(b)

(c) C(c)

(d) D(d)


11. Find the view from the given elevation?

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings, NATA study materials,

(a) A (b) B (c) C (d) D


12. Identify the difference – zoology: Animals

(a) ecology: pollution

(b) botany: plants

(c) chemistry: atoms

(d) history: people


13. Where is the given building located?

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings, NATA study materials,

(a) Tamil Nadu

(b) Andhra Pradesh

(c) Karnataka

(d) Kerala


14. The flat stone slab underneath the entablature that forms the top of the capital of a classical column supporting a beam is:

(a) Apron

(b) Air space

(c) Abacus

(d) Aisel


15. The tallest tower in the world is?

(a)effile tower

(b)twin tower

(c)burij al arab

(d)petanorts tower


16. Identify the brick bat shown in the image:

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings, NATA study materials,

(a) Quarter-closure

(b) King Closure

(c) Queen closure

(d) Three – quarter closure


17. Identify the type of dome in the given image:

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings, NATA study materials,

(a) Circular dome

(b) Onion dome

(c) Spherical dome

(d) None of the above


18. Find the odd one out?

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings, NATA study materials,

(a) A (b) B (c) C (d) D


19. Any of the small posts that make up a railing as in a staircase is:

(a )Baluster (b) Berm (c) Baroque (d) Bastion


20. Great bath belongs to which period?

(a) Medival period

(b)Indus valley

(c) Harappa and Mohenjadaro

(d) None


21. identify the given image:

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings, NATA study materials,

(a) Tomb of Adhar Khan

(b) Tomb of Akbar

(c) Tomb of Sher Shah

(d) Tomb of Humayun


22. Identify the type of roof?

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings, NATA study materials,

(a) Pointed roof

(b) Shed roof

(c) Hipped roof

(d) Gable roof


23. Which tile is used for bathroom?

(a) Anti slippery

(b) undulated tile

(c) Smooth tile

(d) Polished tile


24. The purpose of “Minarets” in Mosques is:

(a) Vantage point to call for prayers

(b) Tallness depicting god’s power

(c) Considered as connection between earth & sky

(d) All of the above


25. Cctv building was designed by:

(a) Kenyeang

(B) A.i.weiwei

(c) I.m.pie

(d) Rem koolhas


26. Which is known as the temple town of tamilnadu?

(a) Belur and halebid

(b) Madurai

(c) Jaganathapuri

(d) Wayanad


27. The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years.What is the age of youngest child?

(a) 10 years

(b) 6 years

(c) 4 years

(d) 5 years


28. Which is known as golden city of India?

(a) New delhi

(b) Amristar

(c) Jaisalmer

(d) None of the above


29. Allapey is famous for:

(a) Culture

(b) Art

(c) Kathakali

(d) Boat


30. Guggenheim museum is designed by?

(a)Louis khan

(b) Frank Lloyd wright

(c) Charles

(d) B.v.doshi


31. lotus temple is also known as:

(a)Flower temple

(b)bahai temple

(c)suntemple

(d)none of the above


32. Colour wheel consisting of 12 colours is known as:

(a) Newtons colour wheel

(b) Goethe’s colour wheel

(c) Rgb colour wheel

(d) Brewster’s colour wheel


33. Identify the given material:

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings, NATA study materials,

(a) Pvc pipes

(b) Steel pipes

(c)Steel rod

(d)Rubber pipes


34. Find the series follows next 1 2 3 4 5

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings, NATA study materials,

(a)   (b)  (c)  (d)  (e)


35. What follows next

NATA Aesthetic Sensitivity, aesthetic sensitivity test pdf, nata mock test free online, nata sample papers with answers images, nata online test sample papers with answers, nata aesthetic sensitivity mock test free, aesthetic sensitivity meaning, aesthetic sensitivity test meaning, aesthetic sensitivity synonym, nata aesthetic sensitivity test sample papers with solution, architectural awareness questions for nata pdf, nata mock test pdf, nata aptitude test question papers, nata online test question papers, how to prepare for nata at home, nata online mock test free, architecture entrance exam sample question papers, nata repeated questions, national aptitude test sample papers, nata study material books, architecture aptitude test sample papers free download, architecture aptitude test questions, architecture aptitude test questions and answers pdf, drawing aptitude test sample, nata question paper pattern, nata drawing questions with solutions, aesthetic sensitivity test questions, aesthetic sensibility definition, aesthetic sensitivity test, what does aesthetic sensibilities mean, aesthetic sensibility synonym, artistic sensibility definition, attentiveness to inner feelings, NATA study materials,

(a) 1 (b)2 (c)3 (d)4


36. The first five years plan in Indian government started in?

(a)1947-1948

(b)1950-1951

(c)1951-1952

(d)1955-1956


37. The ratio between the perimeter and breath of a rectangle is 5:1 if the area of the rectangle is 216 sq.cm what is the length of the rectangle.

(a)24cm (b)16cm (c)18cm (d)12cm


38. Identify the given image.

(a) Cavity wall

(b) Brickwall

(c) Stone wall

(d) None of these.


39. By sheer hard work ,he has _______ out a niche for himself.

(a)worked

(b)derived

(c)occupied

(d)carved


40. For a physically challenged people the ramp slope ratio should be?

(a)1:14 (b)1:12 (c)1:16 (d)1:24


Know more about NATA Exams:


Aesthetic Sensitivity Model Paper Part 3 Answers:

1 A, 2 A, 3 B, 4 C, 5 B, 6 D, 7 D, 8 C, 9 C, 10 B,

11 C, 12 B, 13 C, 14 B, 15 C, 16 A, 17 B, 18 B, 19 C, 20 B,

21 B, 22 A, 23 B, 24 C, 25 D, 26 B, 27 B, 28 B, 29 D, 30 B,

31 B, 32 B, 33 A, 34 B, 35 D, 36 B, 37 C, 38 A, 39 B, 40 C.

Get the daily email newsletter :– Sign up Here!