NATA Aesthetic Sensitivity Model Paper Part 4 with Answer

Nata & J.E.E for B.Arch portions covered in this aesthetic sensitivity model paper part 4. And aesthetic sensitivity model paper 4 provide the students with the best educational re-souse for the NATA – B.arch aptitude entrance exam & J.E.E –B.Arch exam. The learning opportunities is taken up by Professors from reputed architecture colleges, practicing architects and eminent artists. We also try to guide the students for the NATA Application, NATA study materials, Best Architecture colleges, nata test centres, nata scoring process, scope of architecture, NATA exam dates, NATA sample question papers, nata syllabus, nata online exam etc.

Aesthetic Sensitivity Model Paper Part 4

Note: These questions are the collections of student’s contributions from different forums & websites.

National Aptitude Test in Architecture:

  • Part – A – 40 Questions
  • Marks : 100
  • Time: Maximum one Hour

NATA Sample Test Question Paper Part 4:


1. Identify the given image below?

NATA Aesthetic Sensitivity Model Paper Part 4,

(a) Hagia Sophia

(b) Sagrada familia

(c) Guggenheim museum

(d) Mausoleum 2


2. Find the given architect name?

(a) Ar. Le Corbusier

(b) Ar.Frank gehry

(c) Ar.Frank Lioyd Wright

(d) Ar.Richard Rogers


3. Identify the isometric view of the given figure?


4. Whose building is this?

(a) Charles corria

(b) B.V.Dhoshi

(c) le Corbusier

(d) Daniel libeskind


5. Identify the odd one?

(a) Red

(b) Blue

(c) Green

(d) Yellow


6. Sagrada familia was designed by

(a) Antonio Gaudi

(b) Isidore of Miletus

(c) James Hoban

(d) Jorn utzon


7. Find the material for which the symbol belongs?

(a) Glass sheet

(b) Insulation board

(c) Block board

(d) plywood


8. Which one is not a part of a stair case?

(a) Baluster

(b) Nosing

(d) Newel


9. Identify the given material?

(a) Sand stone

(b) Granite

(c) Marble

(d) Rock veneers


10. One of the famous building of ar.jorn utzon is

(a) Petronas tower

(b) Shard London

(c) Crystal cathedral

(d) Sydney opera house


11. What will be the next image?


12. What follows next?


13. Find out which of the figures (1), (2), (3) and (4) can be formed from the pieces given in figure (X).

(a) 1.

(b) 2.

(c) 3.

(d) 4.


14. Find out the name of dormer given below?

(a) Shed

(b) Gabled

(c) Hipped

(d) eyebrow


15. Which one is the pocket door among the following?

(a) (b) (c) (d)


16. Petronas tower located at..

(a) France

(b) Malaysia

(c) Singapore

(d) Dubai


17. Which one is the tallest building among the following?

(a) Eiffel tower

(b) World trade Centre

(c) Burj khalifa

(d) Willis tower


18. Fill in the blanks. North: Kubera, South: Yama, East: …………………, West: Varuna

(a) Indra

(b) Brahma

(c) Vayu

(d) Agni


19. A brick laid with its short side exposed is known as ……..

(a) Stretcher

(b) Header

(c) Quarter

(d) Queen closer


20. Identify the given image?

(a) Villa savovea

(b) Falling water

(c) White house

(d) Apsley house


21. Identify this given building’s architect image among the following?

(a) (b) (C) (d)


22. Another name of this lake palace in jaipur is

(a) Hawa mahal

(b) Jal mahal

(c) Jantar mantir

(d) Jai mahal


23. Hussain dhoshi gufa is located at

(a) Hyderabad

(b) Mumbai

(c) Delhi

(d) Ahmadabad


24. Group the given figures into three classes using each figure only once.

(a) 1,3,7 ; 2,4,6 ; 5,8,9
(b) 1,4,6 ; 2,5,7 ; 3,8,9
(c) 1,4,8 ; 2,5,6 ; 3,7,9
(d) 1,4,8 ; 2,7,9 ; 3,5,6


25. Select the alternative in which the specified components of the key figure (X) are found.

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4


26. Where is the given building located?

(a) Maharashtra

(b) Rajasthan

(c) Delhi

(d) Madhya Pradesh


27. Photography changed dramatically ___ introduced instant pictures.

(a) When was

(b) Polaroid

(c) When Polaroid

(d) It when Polaroid


28. The manager was ___ the number of guests

(a) Counted

(b) Counts

(c) Counting

(d) Count


29. ___ does your father work at that company? Because it’s near our house?

(a) Why

(b) When

(c) What

(d) Where


30. How does your favorite TV channel in your country contrast ___ BBC1?

(a) With

(b) For

(c) Against

(d) to


31. Are you puzzled ___ the meaning of life and the complexity of the universe?

(a) On

(b) For

(c) About

(d) From


32. Xavier Philippe will often spend his evenings ___ upside-down from the ceiling in his room.

(a) Hanging

(b) That are

(c) Which hanging

(d) Hang


33. The given image shows an example of _______ architecture.

(a) Organic

(b) Vernacular

(c) Renaissance

(d) Modern


34. Filippo Brunelleschi is not known for _____

(a) Architecture

(b) Sculpture

(c) Writing

(d) Mechanical engineering


35. Identify the type of perspective view?

(a) One point perspective

(b) Two point perspective

(c) Three point perspective

(d) None of these


36. Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at random. What is the probability that the ticket drawn has a number which is a multiple of 3 or 5?

(a) 1/2

(b) 2/5

(c) 8/15

(d) 9/20


37. Which one of the following is not a prime number?

(a) 31

(b) 61

(c) 71

(d) 91


38. The largest 4 digit number exactly divisible by 88 is:

(a) 9944

(b) 9768

(c) 9988

(d) 8888


39. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

(a) 6.25

(b) 6.5

(c) 6.75

(d) 7


40. The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child?

(a) 8 years

(b) 10 years

(c) None of these

(d) 4 years


Know more about Nata and JEE,
Answers of the test paper – 4

1-A, 2-A, 3-B, 4-C, 5-B, 6-D, 7-D, 8-C, 9-C, 10-B, 11-C, 12-B, 13-C, 14-B, 15-C, 16-A, 17-B, 18-B, 19-C, 20-B, 21-B, 22-A, 23-B, 24-C, 25-D, 26-B, 27-B, 28-B, 29-D, 30-B, 31-B, 32-B, 33-A, 34-B, 35-D, 36-B, 37-C, 38-A, 39-B, 40-C.

About the author

AJ

An architect and founder member of Kadva Corporation. For giving your thought a wing, join with me. Be a mind of man&woman.